Nem csak mi mehetünk a természetbe a természetet is hívhatjuk hozzánk. Ennek számtalan lehetősége van.

Az egyik a madarak csábítása. Nagyon jó, ha megfigyelőhelyünktől távolabb egy virágalátétbe minden nap vizet öntünk, és beléhelyezünk egy kisebb követ. Ebből a madarak tudnak inni, és gyakran nagy pancsolásokat is csapnak benne. Ugyan ilyen jó, ha homokot helyezünk el az alátétben. Ebbe porfürdőzni fognak a madarak. Figyeljük meg, milyen fajok érkeznek az itatóhoz, homokhoz. Ezek általában rigófélék, verebek, tengelicek, széncinegék, rozsdafarkúak, gerlék lesznek.

vissza a természethez

Másik fontos lépés ilyenkor a sáranyag gyűjtőhelyet csináljunk a fecskéknek, akik ilyenkor a nagy szárazságban nem találnak maguknak sarat a fészeképítéshez. Ehhez szintén nagyobb virágalátételekbe tehetünk ki laza vizes földet.

A harmadik nehezebb lépés, hogy ablaküveg odút helyezzünk ki az ablakunkra. Ilyet láttam hogy az MME-nél árulnak a neten, de úgy látom csak sima üveggel. Ez úgy néz ki, hogy egy madárodú, aminek a hátsó fala üvegből van. Ezt tehetjük az ablakhoz, és akkor ha ebbe költ egy madár megfigyelhetjük a költését, fiókanevelését. De a madár félős. Ha sima üvegből van a hátsó fal, nem biztos hogy abba költ. Az igazi, ha a hátsó része detektívüvegből van. Ez arra jó, hogy mi lássuk a madarat, de ő ne minket. Ennek a kivitelezése viszont azért nehéz, mert nem tudom ilyet hol lehet kapni, vagy hogy lehet készíteni.

Ne gondoljuk, hogy ezek csak vidéki házaknál működnek. Egy budapesti udvarban, is jöhetnek madarak hozzánk, vagy egy erkélyre is. 

A többi állatcsalogató is ugyanúgy működik nagyvárosban is, hisz én találkoztam már sünnel a szegedi panelrengeteg között is. 

A többi állatnak kedvező lakóhelyet tudunk nyújtani. Ha farönköket, vagy kis faágakat hordunk egy kupacba. Köztük gyíkok találhatnak otthonra.

És készíthetünk méhmenedéket, darázs garázst nádszálak cserépbe rakásával és oldalra fordításával, vagy farönkbe lyukak fúrásával, de megteszi akár lyukacsos tégla kihelyezése is. Fontos, hogy nem méhek tömegei és mérges darazsak tucatjai fognak megszálni itt, csak néhány példány, ami nem veszélyes. Példa erre a fajta menedékre a lentebbi kép.


vissza a természethez

Ha már elkészítettük ezeket a helyeket mindenféle megfigyeléseket tehetünk ott, és feljegyezhetjük őket. Például arról, hogy van-e olyan agresszívabb faj, vagy egyed, amely elzavarja a társait a csalogatónktól. HA türelmesek vagyunk akár szép fotók is készülhetnek itt, de ez több napi lesekedést is igényelhet.

Bővebb információkat erről az MME honlapján a madárbarát fül alatt találhatunk, ahol pl. ott van a más állatcsoportok védelme fül is. Ha arra rákattintunk, és belemgyünk a bal oldalt találunk még példákat. 

De itt még a bagolyvédő egérvárról is szó esik, amit csak a bevállalósaknak ajánlok, mert egeret viszont nem mindenki lát szivesen a portáján:

http://www.mme.hu/bagolyeteto_egervar