1. Színkirakó.

Játszható színes kupakokkal, vagy színes gombokkal, vagy bármilyen szines dologgal, ami otthon van.

Kiválasztunk öt hat színt, és abból 2-3 darabot attól függően, hogy hányan játszák.

Egy kartonpapírra a színek sorrendjének külömböző variációit rajzoljuk fel szines ceruzával, vagy tollal, filcel. 

A játék menete.

Egy szines rajzolt kartonpapírt fel kell fordítani, és a színes kupakokat, gombokat, tárgyakat olyan sorrendben kirakni, ahogy azon van. Az nyeri a kartont, aki leghamarabb kirakja. Akinél több karton lesz a végén az nyer.

2. Snóbli

Mivel magyarországon ezt a játékot gyakran pénzel, tétre játszották, ezért sokan szerencsejátékkénnt ismerik. De van ősi mongol változata is, ahol csontokkal játszották. Tehát nyugodtan játszható az egyerekkel is. Mi is játszottuk gyerekkorunkban.

Mindenki kap 3 ötforintost, vagy más tárgyat. A hátratett kezünkből az egyikba kell a három közül valamennyi érmét tenni, és úgy ökölbe szorított kezünket előre hozni. Ezután sorba mindenkinek tippelnie kell, hogy mennyi van az összes kézben. A másik tippeléséről lehet következtéseket levonni, így nem teljesen a szerencséé a szerep. Az egyenlő esélyek érdekében mindig váltogatni kell, hogy ki kezd.  Minimum hárman kell játszani, és az nyer, aki a legközelebbit tippeli, hogy hány érme van a kezekben.

3. WC papír gurigás akadálypálya. 

A gyereket az elkészítésbe is bevonhatjuk.

Egy karton fedélre ragasztunk 6 wc papír gurigát. Így:

Színes papírokat ragasztunk rájuk, és ugyanolyan szines papír kártyát is készítünk.

Játék menete: a kártyák közül húzunk egyet, aztán még egyet. Ilyen sorrendben kell keresztülgörgetni egy guruló tárgyat a gurigákon, úgy hogy a többibe közben nem szabad belemennie.